středa 7. ledna 2009

Feedback

K mé novelce Příliš blízké setkání z Ceny Karla Čapka se sešlo hodně různých ohlasů. Tady dávám k dobru dva velice odlišné feedbacky.

Feedback 1

Celé dílko je opravdu zdařilé, neotřelé, nekopíruje nic z toho, co jsem zatím četla (a že to pár knih opravdu bude). Zároveň je to sci-fi o snaze udělat si z nepřítele přátelé. Moc se mi líbilo. Nejvíce mě oslovil odstavec rozhovoru Neiwertové s Huny, byl naprosto fascinující. Máš výtečnou představivost a tento odstavec se čte přímo jedním dechem. Nejméně mě oslovila asi ta první scéna v jídelně, ale na druhou stranu nějak se v ději člověk posunout dál musí, takže bych s ní nic nedělala. Ale samozřejmě i bitvy a další scény byly úchvatné, ale tyto si vybavuji nejvíce.

Feedback 2

Tohle byla sračka, co v té soutěži pohřbila všechnu tu kvalitní literaturu. Nějaká myšlenka tam sice je, ale topí se v té hromadě zbytečností. Problémy hlavní hrdinky jsou naprosto tuctové a neoriginální. Vojáci jsou všichni stejní a jejich dialogy jsou k ději asi tak relevantní, jako kdyby se vojáci bavili o lakování nehtů. Postavy představuješ vyjmenováním telefonního seznamu, máš jich tam hrozně moc a v druhé půlce jich pak půlku během několika odstavců vykosíš. Dal bych tomu možná tak jedno procento za snahu. Nechápu, jak tohle mohlo vyhrát.

Take your pick. ;-)

5 komentářů:

Gwen řekl(a)...

Hmmm... ohlasy z opačných konců spektra...
To by mě zajímalo... Jak se cejtíš, když ti přijde takovejhle negativní ohlas?

Markéta řekl(a)...

Gwen> No tak kdyby se z toho měl hroutit, musel by asi přestat psát, protože negativních ohlasů bude vždycky spousta. Jenže ono to asi stojí za to, i kdyby byl jeden člověk na světě, kterýmu by se to líbilo. Navíc to vyhrálo, takže já myslím, že Johnak si z toho nic nedělá. (Já na jeho místě bych se spíš dobře bavila:-))

Anonymní řekl(a)...

Slovy klasika/ů:

Bal kote, darasuum kote,
Jorso'ran kando a tome.
(And glory, eternal glory,
We shall bear its weight together.)

:D

Johnak řekl(a)...

Gwen - Jako příjemný to nikdy není. Zvlášť, když ti ten dotyčný řekne takovýto komentář přímo do očí. Ale většina lidí naštěstí jeho smýšlení nesdílí, takže se hold řídím názorem většiny. :-) ALe i takovejchle komentář má asi svůj účel. Trochu mě to přinutí se na to, co jsem napsal, dívat z jiného úhlu (ať už chci nebo ne :-)).

Twombly řekl(a)...

Tak týpek u toho negativního feedbacku u hlášky

"Vojáci jsou všichni stejní a jejich dialogy jsou k ději asi tak relevantní, jako kdyby se vojáci bavili o lakování nehtů."

si asi poněkud neuvědomil že v armádě je náplň mise a všechno s prací související tak 5% z témat hovoru. Zbytek tvoří diskuze o domácí stravě, kulturních rozdílech v národnostních menšinách, sexu (obzvlášť bohaté téma), pornu, holkách atd. :D